KINA INFORMATION

INFORMATION OM KINA, KINESISK SAMFUND, KULTUR, HISTORIE, GEOGRAFI M.M.

  • Kina
    information
  • Kinas
    samfund
  • Kinesisk
    kultur
  • Kinas
    historie
  • Religion
    filosofi
    • Kinesisk filosofi
  • Geografi
    natur
  • Danmark
    Kina
  • Astrologi
    horoskop
  • Om

Danmark Kina politiske relationer

Det politiske samarbejde med Kina 
Selv om der har været politiske relationer mellem Danmark og Kina siden 1674, er det dog først efter proklamationen af Den kinesiske Folkerepublik i 1949, hvor Danmark var en af de første nationer til at optage diplomatiske forbindelser med Kina, at det politiske samarbejde har været mere regelmæssigt.
Som Kina har udviklet sig på forskellige områder, har samarbejdet mellem Danmark og Kina været præget af Kinas stigende integration i det internationale samfund, der har ført til en dialog på alle områder af fælles interesse.
Nedenstående er en tidslinje der går tilbage til 1674 og viser nogle af de væsentlige højdepunkter i det politiske samarbejde.

Hyppige ministre besøg i Kina
Dansk samkvem med Kina er kommet op i gear med mange danske ministerbesøg hvert år.  Denne hjemmeside stopper derfor med at registrere minister besøg i Kina efter 2012.

Danmark Kina politiske relationer

2012
Statsministerbesøg nummer otte i Kina

Med statsminister Helle Thorning-Schmidts besøg i Kina i september 2012, fulgte andre danske ministre efter og der har siden hvert år, jævnlig været besøg i Kina af danske ministre.
Den kinesiske præsident Hu Jintaos besøgte i Danmark i juni 2012 skabte en ny fremdrift i Danmarks forhold til Kina.

Kina inklusive Hongkong er Danmarks vigtigste samhandelspartner uden for Europa. Dansk samhandel med Kina har siden 2008 været større end samhandelen med USA. I Danmark udgør eksporten mere end halvdelen af bruttonationalproduktet. Eksporterhvervene sikrer ikke alene arbejdspladser i Danmark, men er også de erhverv der driver ny viden og innovation frem.

Danmark har teknologier og produkter, der efterspørges i Kina, men som også er i konkurrence med kinesiske og andre internationale producenter. Det er inden for sektorer som energi, vandforsyning, byggeri, grøn teknolog, skibsfart, medicinalindustrien, fødevaresikkerhed og design. Mange danske regioner og kommuner har vigtige samarbejdsaftaler med kinesiske byer og provinser. Samarbejdet inden for forskning, uddannelse og kultur vokser, og vi ser gerne en stigning i kinesiske investeringer i Danmark.

2012
Den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt aflagde officielt besøg i Den Kinesiske Folkerepublik mandag den 9. september 2012.
Det var hendes første besøg i Kina, siden hun tiltrådte som statsminister i 2011.
Et centralt tema for besøget var dansk-kinesiske handelsmæssige forbindelser og kinesiske investeringer i Danmark. Endvidere var det en opfølgning fra tidligere i år, da præsident Hu Jintao, var den første kinesiske præsident der besøgte Danmark. Et besøg der gav en stor mulighed for at udvide dansk-kinesiske forbindelser yderligere. Imponerende aftaler og kontrakter blev underskrevet under det vellykkede besøg af præsident Hu Jintao og hans delegation på højt plan.

Da statsminister Helle Thorning-Schmidt, ankom i Beijing, var der flere punkter på dagsordenen for dagen. En åbningstale for de nye studerende på SDC, bilaterale møder samt fejring af det danske selskab Carlsbergs 150 års jubilæum i Kina.

I løbet af dagen havde statsministeren også et bilateralt møde med vicepremierminister Wang Qishan. De udtrykte begge at man gerne ville se mange flere bilaterale møder mellem Danmark og Kina. Under samtalen, sagde Wang Qishan til den medfølgende erhvervsdelegation, at det er nødvendigt, at de kommer til Kina ofte, hvis de ønsker at forstå den kinesiske kultur og fortolke de subtile detaljer, som den kinesiske kultur kan have.

2012
Den danske minister for handel og investering, Pia Olsen Dyhr, besøgte Kina. fra den 7. september til 11. september 2012.
Med besøget fokuserede ministeren på at forbedre investeringer og handel samarbejdet mellem Kina og Danmark.

 

2012
København og Beijing underskriver venskabsby aftale

Den 26. juni 2012 underskrev borgmester i Beijing, Guo Jinlong, og overborgmester i København, Frank Jensen, en gensidig aftale mellem de to byer i Beijing City Hall.

Overborgmester Jensen understregede, at aftalen var et tegn på de gode relationer mellem Kina og Danmark:
Søsterby aftale”Vores to lande har stærke og venskabelige bånd, og jeg er meget beæret over, at Beijing har taget dette initiativ,” siger overborgmester Frank Jensen. “Aftalen mellem Beijing og København passer godt ind i den nationale aftale om samarbejde mellem Kina og Danmark.”

De to hovedstæder har fælles interesser inden for bæredygtig byudvikling. Søster By aftalen er at bidrage til at forbedre samarbejdet inden for bæredygtige løsninger, energieffektivitet, kultur, sundhed og videnskab.

Den 27. jun, holdt overborgmester Frank Jensen en tale på Beijing-forummet for bæredygtig udvikling af byer, samt på EU-konferencen “Bæredygtig Urbaniseringen Seminar”, hvor danske og kinesiske beslutningstagere og iværksættere vil udveksle erfaringer om grønne løsninger i bymiljøer.

 

2012
Historisk kinesisk statsbesøg.
For første gang nogensinde besøgte en kinesisk præsident Danmark.
Den kinesiske præsident Hu Jintao, der var på et tre dages statsbesøg i Danmark fra torsdag den 14. – 16. juni 2012 og er den første kinesiske statsoverhoved der har besøgt Danmark siden de to lande oprettede diplomatiske forbindelser for 62 år siden.

Præsident Hu var ledsaget af en stor delegation af mindste og andre centrale embedsmænd.
Dronning Margrethe og Prinsgemalen samt medlemmer af den kongelige familie mødte præsident Hu i Kastrup Lufthavn.

Den kinesiske præsident Hu Jintao og hans kone Liu Yongqing, ledsaget af danske dronning Margrethe og Prins Henrik, på rundtur med Kongeskibet Dannebrog, den 15. juni 2012
Dronningen og Prinsgemalen var værter for det kinesiske præsidentpar og for den statsbanket, der blev afholdt på Christiansborg Slot den 15. juni om aftenen.

Den 16. juni var der en politisk drøftelse mellem statsminister Helle Thorning-Schmidt og præsident Hu Jintao.
Drøftelsen fokuserede på det bilaterale samarbejde, herunder det omfattende strategiske partnerskab, som Danmark blandt få lande i Europa har indgået med Kina. Hertil var der en række andre aktuelle emner, blandt andet relateret til international politik og økonomi.

Den kinesiske præsident udtalte, at han ville have indgående drøftelser med de danske ledere på at styrke samarbejdet og andre spørgsmål af fælles interesse.

I anledning af statsbesøget udtalte statsminister Helle Thorning-Schmidt før mødet:
”Jeg ser meget frem til det historiske besøg af Kinas præsident Hu Jintao. Kinas rolle og betydning for udviklingen i store dele af verden vokser hastigt i disse år. Både Danmark og Kina har meget at vinde ved et endnu tættere samarbejde, og jeg glæder mig til at drøfte, hvordan vi yderligere kan styrke vores Strategiske Partnerskab i både dybden og bredden. Øget samhandel og økonomisk samarbejde kan bidrage til at fremme vækst og beskæftigelse i Danmark. Særligt indenfor bæredygtighed, hvor Danmark har en række klare kompetencer, er der oplagte muligheder for at gøre endnu mere i fællesskab end vi allerede gør i dag – til gavn for det globale klima, vores miljø og økonomi. Det – sammen med en række andre aktuelle internationale emner – ser regeringen og jeg meget frem til at drøfte nærmere med præsident Hu og hans delegation.”

2012
Kinesiske investorer varme på Danmark

Handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr satte punktum for sin rejse i Kina som taler ved et arrangement i Beijing lørdag den 25-02-2012 for 600 potentielle kinesiske investorer. Hvor hun fortalte dem, hvorfor de skal investere i Danmark.

2012
Kinesiske investorer vælger Danmark.
I skarp konkurrence med andre europæiske lande har en gruppe kinesiske investorer valgt Danmark som topdestination for deres investeringer.

En gruppe indflydelsesrige kinesiske investorer har stemt Danmark ind som et ud af tre lande i Europa, som gruppen vil bruge som base for en global ekspansion. Gruppen er en del af den nystiftede kinesiske Aigo Entrepreneur Alliance (AEA).

Cirka 25 kinesiske investorer, som blandt andet tæller den førende kinesiske forbruger-elektronikvirksomhed aigo, var på rundtur i Europa i december, hvor de ud over Danmark lagde vejen forbi Holland, Belgien og Storbritannien. Efter rundrejsen besluttede investorerne sig for, at Danmark var et af de tre lande, de gerne vil åbne fælles hovedkontorer i samt anbefale alliancens øvrige knap 500 medlemmer at investere i.

2011
Regeringen styrker design- og arkitekturindsatsen i Asien

Et nyt design- og arkitekturkonsortium skal øge kendskabet til dansk design og arkitektur på de nye vækstmarkeder. Blandt konsortiets første opgaver er at sikre et succesfuldt dansk partnerskab med Hongkong Business of Design Week til næste år. Den 26. november åbnnede handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr det danske Innovationscenter i Hongkong.

2011
Udenrigsminister Villy Søvndal vært for den kinesiske udenrigsminister Yang Jiechi
Udenrigsminister Villy Søvndal var den 19-10-2011 vært for den kinesiske udenrigsminister Yang Jiechi, der – som den første kinesiske udenrigsminister i 11 år – er på officielt besøg i Danmark. De to udenrigsministre holdt kort tid efter Yangs ankomst til Danmark et længere møde i Eigtveds Pakhus efterfulgt af et pressemøde og en officiel middag. Under mødet mellem de to ministre drøftedes en lang række nationale og internationale emner. Udenrigsminister Villy Søvndal udtaler i den forbindelse: “Det er en glæde for mig at tage imod min kinesiske kollega Yang Jiechi i København så hurtigt efter regeringens tiltrædelse. I sidste uge aflagde jeg besøg hos gamle partnere i Norden. Og det er meget passende, at vi umiddelbart herefter har besøg af en af Danmarks ældste partnere i Østen. Kina har over de sidste 30 år gennemgået en rivende udvikling. Flere hundrede millioner kinesere er blevet løftet ud af fattigdom, og den kinesiske økonomi er i dag en af de helt store vækstmotorer i verdenen. Det fortjener både vor anerkendelse og vor respekt.

2010
Kinas handelsminister kom med en stor delegation til Danmark
Den kinesiske minister for udenrigshandel, Chen Deming, aflagde den 16.-18. maj 2010 officielt besøg i Danmark. Ministeren stod i spidsen for en delegation på hele 107 førende kinesiske virksomheder.

Besøget fra det kinesiske ministerium for udenrigshandel, ”MOFCOM”, var en direkte opfølgning på statsminister Lars Løkke Rasmussens besøg i Kina i april 2010. Her havde statsministeren bilaterale samtaler med premierminister Wen Jiabao, der over for statsministeren tilkendegav, at Kina ønskede at styrke handels- og investeringssamarbejdet med Danmark

2010
60 års diplomatiske relationer mellem Danmark og Kina.

I 2010 fejrer Danmark og Kina 60 års jubilæum for diplomatiske relationer mellem de to lande. Danmark sender statuen af Den Lille Havfrue til Shanghai, hvor hun vil være hovedattraktionen i Danmarks pavillon på Verdensudstillingen EXPO 2010.

2010
Danmark og Kina fejrer 60 års diplomatiske relationer.

11. maj 2010 markeredes 60-års jubilæet for etableringen af diplomatiske relationer mellem Danmark og Folkerepublikken Kina. Jubilæet blev fejret med en stor reception på den danske ambassade i Beijing. Blandt gæsterne var Udenrigsministeriets departementschef, Claus Grube, Kinas viceudenrigsminister Fu Ying og en række tidligere kinesiske ambassadører i Danmark.

Den kinesiske ambassade i København fejrer i dag ligeledes 60-året for diplomatiske relationer, med deltagelse af udenrigsminister Lene Espersen. Senere samme dag er udenrigsministeren vært for en stor reception i Udenrigsministeriet.

2010
Den Lille Havfrue i Kina

Den Lille Havfrue, som normalt holder til på Langelinie i København, har gjort sin entre i maj måned på verdensudstillingen i Shanghai, hvor den skal være centrum for den danske pavillon på Expo 2010. Efter at have forladt Danmark for første gang siden 1913 er Den Lille Havfrue kommet i internationalt rampelys ved åbningen af verdensudstillingen Expo i den kinesiske storby Shanghai. Statuen skal pryde verdensudstillingens danske pavillon, der bærer navnet Welfairytales. Titlen er et ordspil på Welfare (velfærd) og Fairytales (eventyr), som skal symbolisere Danmark ved udstillingen. Statuen bliver i Kina til november.

 

2010
Nordic Lighthouse i Shanghai indvies
Et nyt initiativ, der præsenterer nordisk livsstil, blev lanceret i Shanghai den 13. maj 2010. Nordic Lighthouse er en nyrenoveret lagerbygning ved Huangpu River i Shanghai, der samler nordiske og kinesiske brands gennem udstillinger, arrangementer og workshops. Nordic Lighthouse blev officielt med en stor åbningsceremoni med deltagelse af Udenrigsministeriets departementschef Claus Grube, Danmarks ambassadør i Kina Jeppe Tranholm-Mikkelsen, Yangpu-distriktets borgmester Jin Xingming samt ledere af en række nordiske og kinesiske virksomheder.

”Nordic Lighthouse symboliserer det stærke samarbejde mellem Kina og de nordiske lande indenfor handel, kultur og innovation. Målet er at skabe en supplerende platform under Verdensudstillingen EXPO 2010, hvor nordiske brands og nordisk design og livsstil kan vises frem til den kinesiske befolkning, der har gratis adgang til Nordic Lighthouse”, sagde Udenrigsministeriets departementschef Claus Grube i sin tale.

Nordic Lighthouse styrker dansk-kinesisk samarbejde inden for handel, kultur og innovation Det danske generalkonsulat i Shanghai er den drivende kraft bag Nordic Lighthouse, der er blevet etableret i forbindelse med Verdensudstillingen. Alle skandinaviske lande deltager i projektet og mere end 60 skandinaviske virksomheder og sponsorer står klar til at byde Verdensudstillingens gæster indenfor i et hus med en gennemført skandinavisk livsstil.

2010
Statsminister Lars Løkke Rasmussen i Kina
Et af hovedformålet med hans besøg i Beijing er at vise, at forholdet mellem Danmark og Kina er tilbage på sporet efter et turbulent år i 2009 med statsministerens møde med Dalai Lama i maj sidste år, der havde udløst vrede. Samt et vanskeligt COP15-møde før jul, hvor de begge fik international kritik for deres optræden og hvor kineserne kritiserede det danske formandskab skarpt.

Inden topmødet fik Danmark rettet op på forholdet til Kina, da Danmark kom med en erklæring om at ville modsætte sig Tibets selvstændighed og understregde Danmarks opfattelse af, at Tibet er en del af Kina..

»Det er jo en kendt sag, at der har været en nedkøling,« siger statsministeren om forholdet mellem Danmark og Kina, »men det er lige så klart, at mit besøg her i Kina afspejler, at den nedkøling er bragt til ophør, og vi har gode, positive relationer.«

Lars Løkke Rasmussens besøg i 2010 bekræftede Danmarks samarbejde med Kina.
Mandag den 12. april mødes statsministeren med Kinas premierminister Wen Jiabao i Folkets Store Hal.

Fornyet økonomisk vækst oven på finanskrisen, gennemførelsen af Copenhagen Accord og vejen frem mod COP16 i Mexico, såvel som udenrigs- og sikkerhedspolitik vil være centrale emner i drøftelserne.

Statsministeren samtaler vil bygge på den strategiske partnerskabsaftale, der blev indgået mellem Danmark og Kina i 2008.

2010
HKH Prins Henrik besøger Expo i Shanghai

Fra 26. til 28. august afholder Danish-Chinese Business Forum tre seminarer i den danske pavillon på EXPO-udstillingen i Shanghai. Protektor for Danish-Chinese Business Forum , HKH Prins Henrik, deltager.

2010
Kronprins Frederik fejrer Danmarksdagen på Verdensudstillingen i Shanghai

Under overskriften ”Dialog” blev Danmarksdagen fejret på Verdensudstillingen i Shanghai den 29. juni. Kronprins Frederik og økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen var blandt de deltagende gæster.

Prominente danske gæster, såsom HKH Kronprins Frederik og økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen var i Shanghai for at deltage i fejringen af Danmarksdagen på Verdensudstillingen EXPO 2010 i Shanghai den 29. juni. Fra morgenstunden deltog Kronprinsen og ministeren i åbningsceremonien ved EXPO Center, hvor vicepartisekretær Yin Yi Cui bød velkommen og hvor Københavns Drengekor sang traditionelle danske sange.

Senere besøgte delegationen Kinas, Englands og Danmarks pavillon samt Odenses særlige pavillon, der er placeret i området “Urban Best Practice”.

I løbet af dagen kunne gæster på Verdensudstillingen opleve forskellige, danske kulturelle optrædender. Blandt dem var Ingrid Kristensens Danseteater, percussion-gruppen ”Percurama” og de talentfulde unge gymnaster og akrobater i Vejle Spring Team.

Om eftermiddagen blev der afholdt reception i den danske pavillon, hvor de inviterede gæster bl.a. var til modeshow, arrangeret af Kopenhagen Fur, verdens største pelsauktionshus.

Danmarksdagen sluttede med en storslået gallakoncert forestået af Lars Hannibal. Her oplevede de inviterede gæster nogle af de bedste danske og kinesiske kunstnere en koncert bestående af tre klassiske kunstarter; musik, ballet og sang. Blandt de optrædende var trompetisten Palle Mikkelborg, blokfløjtevirtuosen Michala Petri og Shanghais berømte symfoniorkester.

2010
Kronpris Frederik udnævner kinesisk professor til Ridder af Dannebrogsordenen

Ved en særlig reception i den danske pavillon på Verdensudstillingen i Shanghai den 29. juni 2010, blev den kinesiske oversætter og professor Shi Qine udnævnt til Ridder af Dannebrogsordenen.

Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik forestod tildelingen af Ridderkorset på vegne af Hendes Majestæt Dronning Margrethe II. Professor Shi Qine modtog ordenen for sit mangeårige engagement i oversættelsen af dansk litteratur til kinesisk, senest eksemplificeret ved nyudgivelsen af H.C. Andersens samlede værker.

2010
Miljøminister Karen Ellemann i Kina

Danmarks miljøminister, Karen Ellemann, aflagde et fem-dages besøg i Kina i perioden den 21.-25. juni 2010, og besøgte Beijing, Tianjin, Chongqing og Shanghai.

Ministeren mødtes bl.a. med Kinas minister for vandressourcer for at underskrive samarbejdsaftale.

Miljøminister Karen Ellemann underskrev en dansk-kinesisk samarbejdsaftale om beskyttelse af vandressourcer. Ministeren mødtes med Kinas minister for vandressourcer, Chen Lei, tirsdag den 22. juni for at underskrive et Memorandum of Understanding (MoU) og drøfte implementering af den nye aftale.

2010
Danmark og Kina indgår ny aftale om fødevarer
Den danske fødevareminister Henrik Høegh mødtes den 30/8 2010 med sin kinesiske kollega, Vice-minister Pu Changcheng for, at drøfte bl.a. fødevaresikkerhed samt Danmark og Kinas handel med svinekød.

Den danske minister og den kinesiske Vice-minister mødtes i Shanghai for at diskutere muligheden for at åbne det kinesiske marked yderligere for handel med udenlandsk svinekød. Svinekød er en af Danmarks største eksportvarer, og en sådan aftale vil øge danske eksportmuligheder til Kina.

Desuden åbnede den danske, kinesiske og finske minister en konference om fødevaresikkerhed i Shanghai.

2008
Danmark’s strategiske partnerskab med Kina
I forbindelse med den danske statsminister Anders Fogh Rasmussens besøg i Kina den 20.-25 oktober 2008, Danmark og Kina ind i en omfattende strategisk partnerskab. Dette partnerskab sætter tonen for det fremtidige samarbejde mellem Danmark og Kina.

2007 Miljø samarbejdsaftale
På miljøområdet underskrev den danske og den kinesiske miljøminister i september 2007 en ny samarbejdsaftale, der skal styrke samarbejdet mellem danske og kinesiske aktører. Indsatsen for et bedre samspil mellem danske og kinesiske aktører på miljøområdet indgår også i regeringens handlingsplan for miljøeffektiv teknologi fra sommeren 2007. Her er særligt fokus på et kommercielt baseret samspil inkl. danske virksomheders salg af miljøteknologi på det kinesiske marked.

2006
Politisk dialog og samarbejde
Danmark ønsker at udvikle et omfattende partnerskab med Kina, som skal udmønte sig i regelmæssig og øget besøgsudveksling på højt niveau samt styrke og bidrage til koordineringen af samarbejdet indenfor den brede vifte af områder, hvor Kina og Danmark har fælles interesser. Udenrigspolitisk ønsker Danmark at understøtte Kinas udvikling som en konstruktiv og ansvarlig stormagt i det internationale samfund. Indenfor global sikkerhed er det en afgørende forudsætning for et effektivt multilateralt samarbejde. Kina spiller en stigende rolle i en lang række internationale sammenhænge såvel politisk som økonomisk, og det er derfor vigtigt, at Kina på konstruktiv vis integreres i et internationalt forpligtende samarbejde. Kina har styrket sit engagement i regionale asiatiske samarbejdsorganisationer og er også aktiv i ASEM samarbejdet. Danmark skal bidrage til, at denne udvikling fortsættes. Partnerskabet bliver fokuseret på følgende hovedområder:

. Politisk dialog og samarbejde

. Klima-, energi- og miljøsamarbejde

. Forskning, innovation og uddannelse

. Kommercielle relationer herunder handel og investeringer

. Tiltrækning af arbejdskraft

. Kultur og turisme

 

 

Sprog – Language

da Danish
ar Arabiczh-CN Chinese (Simplified)da Danishnl Dutchen Englishfi Finnishfr Frenchde Germanis Icelandicit Italianno Norwegianpl Polishpt Portugueseru Russiangd Scottish Gaelices Spanishsv Swedishth Thaivi Vietnamese

Søg i KINA INFORMATION

Aktuelt

Se kalender for kinesiske helligdage og begivenheder m.m.

Se kinesisk nytår og horoskop for 2020
klik her

 

Annonce




Annonce

Andre artikler og annoncer





Copyright © 2021 · News Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in