Det var kineserne, der opfandt porcelænet før år 1000. I Europa var man dybt betaget af det ægte porcelæns ædelstensagtige karakter, der var så forskelligt fra Vestens keramiske produkter. De europæiske handelskompagnier, der havde faktorier (betegnelse for handelskompagni) i Canton i 1700-t., hjembragte betydelige mængder af porcelæn, der blev et yndet samlerobjekt, ikke mindst for samtidens europæiske fyrster.
Fremstillingsmåden forblev dog længe kinesernes hemmelighed. Først omkring år 1720 lykkedes det for den tyske porcelænsfabrik i Meissen, at finde frem til de rette ingredienser, og i 1700-tallet grundlagdes adskillige europæiske porcelænsfabrikker som fyrstelige statussymboler. For at gøre det europæiske porcelæn så overbevisende som muligt, valgte man at kopiere kinesernes dekorationer, men efterhånden i en friere bearbejdelse.
Det første danske porcelænstel blev Musselmalet.
Et højdepunkt i porcelænets historie indtrådte i 1880’erne, da en fornyelse i dekorationen udsprang af en genoplivelse af det blå underglasurmaleri, anført af de danske virksomheder Den Kongelige Porcelainsfabrik og Bing og Grøndahl. Mønstret er inspireret af et af gammelt kinesisk porcelæns foretrukne motiver og består af stiliserede blomster (chrysantemum og potentil) med ‘palmetter’ dannet af småblade. Under navnet Musselmalet (efter formens riller som en muslings) fik det efterhånden, efter dansk tradition, et forenklet og stærkt grafisk udtryk.
Den Kongelige Porcelænsfabrik (Royal Copenhagen) har bevaret mønstret på trods af det krævende håndarbejde, der har tvunget andre til at give op, har det i dag opnået en sådan succes og udbredelse, at det overalt i verden opfattes som typisk dansk.
Andre relaterede artikler om Danmark Kina relationer: Kineserier på Amalienborg Christian VII’s Palæ I interiørkunsten gav kineserierne sig udslag i talrige kinesiske værelser på herregårde og slotte, som blev fyldt med såkaldt “chinoiserer”, porcelæn, lakarbejder og vægtæpper. I… Haveanlæg Indtil slutningen af 1700 tallet var stilen i de større haveanlæg i Danmark barokhave med al dens symmetri og aksefasthed inspireret af haveanlæggene i Italien og Frankrig. Så kommer… Jørn Utzon (f. 1918) er kendt verden over som manden bag Sydneys vartegn – Operahuset. Men knap så kendt er det, at en af de inspirationskilder, der ligger til grund… De første antydninger om forbindelser og kulturel udveksling mellem Danmark og Kina går over tusinde år tilbage til Vikingetiden. Silkestoffer der kom fra Kina, via Silkevejen, til det Byzantinske rige,…
Nytårstaffel i den kinesiske salon
Frederiksberg Have
Jørn Utzons kinesiske inspiration
Dansk kinesisk kulturrelationer